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CRAWLSPACE/ATTIC/ROOF SPACE SAFETY 
REQUIREMENTS  
 

Question 
What building safety requirements are required in crawlspaces and attics? 
 

Answer 
That depends on how the crawlspace or attic/roof space is specifically designed in a project and 
how it is intended to be used. 
 

Background  
Crawlspace is not defined in the NBC, but it is included in the definition of a horizontal service 
space.   
 
A horizontal service space is defined as “a space such as an attic, duct, ceiling, roof or crawl 
space oriented essentially in a horizontal plane, concealed and generally inaccessible, through 
which building service facilities such as pipes, ducts and wiring may pass”. 
 
Attic or roof space is defined as “the space between the roof and the ceiling of the top storey 
or between a dwarf wall and a sloping roof”. 
 
A service room is defined as “a room provided in a building to contain equipment associated 
with building services”. 
 
Service space is defined as “space provided in a building to facilitate or conceal the installation 
of building service facilities such as chutes, ducts, pipes, shafts or wires”. 
 
*If the crawl space or attic is intended for a person to enter and undertake maintenance or 
other operations pertaining to building services from within the space, the NBC requires that 
additional safety measures be in place. 

 
Requirements of all crawlspaces 
Some (not all) of the occupant safety requirements from Part 3 include: 

• Depending on the use and height of a crawlspace, it may need to be treated as a 
basement for fire blocking, floor assembly rating and fire containment requirements 
(3.2.2.9) 

• Any requirement related to a horizontal service space such as access (3.6.4.5) and fire 
blocks (3.1.11.5) 

• Any crawlspace requirements including access (3.6.4.6) and fire blocks (3.1.11.6) 
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• Any applicable requirements in Section 3.6 for service facilities (3.6.1.1) 
 

Requirements of all attic or roof spaces 
Some (not all) of the occupant safety requirements from Part 3 include: 

• Any requirement related to a horizontal service space such as access (3.6.4.5) and fire 
blocks (3.1.11.5) 

• Any requirement related to an attic or roof space such as access (3.6.4.4) and fire blocks 
(3.1.11.1) 

• Any requirements in Section 3.6 for service facilities (3.6.1.1) 

 
Requirements of crawlspaces and attics/roof spaces intended for a person to 
enter and undertake maintenance and other operations from within the space 
If a crawl space and/or attic/roof space is designed for an person to enter and undertake 
maintenance, then it is required to either be designed as a storey with all applicable 
requirements, or the design needs to conform to all the requirements in Sentence 3.2.1.1(8).  
These additional requirements include sprinklers, fire alarm notifications, exit signage, 
emergency lighting, egress and exit travel distance limitations, and prohibition from space 
opening on an exit.  The intent of the additional requirements is to ensure that such spaces do 
not impose an undue fire safety risk to persons. 
 

Frequently Asked Questions 
1. What is the reason for this advisory? 

Concern with current building practices and safety of personnel entering service spaces 
that do not appropriately meet the requirements of Sentence 3.2.1.1(8). An inquiry was 
sent to the National Research Council (NRC) and their response supports what is 
communicated in this advisory. NRC’s technical team is the publisher of the National 
Building Code. 

2. What makes my crawlspace or attic/roof space considered to be 
serviceable? 
Any equipment or services such as plumbing clean outs, compressors, sump pumps, fans 
etc. that are not serviceable from floor level above or below by a hatch. 

 
3. What conditions will be in place if there are only non-serviceable building 

services in the crawl space and/or attic/roof space? 
A condition will be placed on the permit that the space has not been designed as a 
service space or a service room.   A permanent sign at the entrance to the space will be 
required to be posted, and this information will need to be kept in the building fire 
safety plan.  Any service is required to be conducted from the storey above or below. 

4. Can a fuel fired appliance be in a crawl space or attic/roof space?  
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Some equipment is required to be located in a service room, such as fire fueled 
appliances (3.6.2.1). A service room is not permitted to be in a crawls space unless it 
meets the same design requirements as a storey along with any additional service room 
requirements (3.6.2). 

5. Can an attic/roof space or crawlspace be used for storage? 
If any space is used for storage, it is an occupancy, based on the definition.  Any storage 
space would then be required to be designed as a storey. 

6. How does this apply to existing buildings? 
Building Standards & Inspections understands that many existing crawl spaces contain 
serviceable building equipment which were not designed as either a service room or 
enterable service space when initially constructed. Our process to evaluate these 
buildings will be in alignment with the provincial legislation when evaluating the new 
changes to existing crawlspaces, understanding the cost implications and risk associated 
of the changes.  
 

For more information on Building Permits, Building Safety or Zoning Information, please visit 
Regina.ca or contact Service Regina. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

https://www.regina.ca/about-regina/contact-us/

